studioars@studioars.hr

+385 51/273-570

Revit 2021 novosti

18.02.2021.
Urbano 11 announcement

Donosimo neka od poboljšanja i inovacija programa Revit 2021. najnovijoj inačici alata za 3D projekiranje graditeljskih objekata.

1. GENERATIVE DESIGN

Moguć je zajednički proces projektiranja čovjeka i računala. Tijekom ovog procesa projektant definira parametre, a računalo izrađuje studije (alternative), ocjenjuje ih prema mjerljivo postavljenim ciljevima koje je projektant postavio, poboljšava studije koristeći rezultate prethodnih i povratnih informacija od projektanta te rangira rezultate na temelju toga kako dobro postižu originalno postavljene ciljeve. 

2. SLANTED WALLS

U Revitu sada možemo crtati kose zidove (u vertikalnom smislu). Prilikom crtanja ili uređivanja zida, koristimo novi parametar Poprečni presjek, čime određujemo da li je on okomit ili nakošen. Koristimo parametar Vertikalni kut (Angle from Vertical), kako bismo odredili njegov kut od -90 do +90 stupnjeva, gdje nula stupnjeva znači da je okomit.
Vrata i prozori će se prilagoditi zidu korištenjem parametra Orijentacija (Orientation):

3. REALISTIC VIEW

Realan prikaz je poboljšan boljom grafikom i bržom navigacijom. Moguć je prikaz 3D modela s realnim prikazom materijala u relanom vremenu. Poboljšana je automatska ekspozicija i prikaz bridova, kada je izabrana vidljivost u opcijama grafičkog prikaza. Za optimalno korištenje ovih mogućnosti preporučujemo grafičku karticu s najmanje 4GB memorije.

4. POVEZIVANJE PDF DOKUMENATA I RASTERA

PDF dokumenti i rasterske slike sada možemo unositi u projekt s lokalog diska ili pohrane u oblaku. U slučaju izmjene originalne datoteke, u projektu se te izmjene automatski osvježavaju. Poboljšan je pregled povezanih datoteka, prikaz njihovih veličina i mogućnosti unosa/veze (hoće li biti samo povezane ili unesene u projekt). Na raspolaganju imamo opciju Show za lakše lociranje u projektu.

5. STRIPE ROWS IN SCHEDULES

Kada radite s velikim pregledima elementa (npr. količine,..), možete postaviti prikaz redaka u kontrastnim bojama kako biste ih lakše pratili. Na kartici Schedule Properties dialog – Appearance tab, možete proizvoljno odabrati boje. Takav novostvoreni prikaz možete spremiti kao predložak.

6. MOSTOVI

Dodana je kategorija mostova, čime je obogaćen workflow Civil-Infraworks-Revit. Ona podržava sve dijelove mosta (stupovi, temelji,…). U filteru prikaza, se pojavljuje i Infrastructure filter, sa 26 kategorija modela i 20 kategorija oznaka. Kategorije sadrže vidljivost, stilove, preglede i oznake, te ih je moguće pohraniti kao predložak.

7. FILTERI PRIKAZA

Sada je moguće kroz dijalog vidljivosti, u novom stupcu, omogućiti/onemogućiti predefinirane filtere prikaza. Do sada je to bilo moguće samo kroz dodavanje/uklanjanje definiranih filtera.

8. KOORDINATE POVEZANIH DATOTEKA (LINKED FILES)

Za lakše pozicioniranje povezanih datoteka, sada možemo vidjeti i njihove koordinatne podatke (survey point, project base point i internal origin) unutar osnovnog crteža. Te koordinate označene su u osnovnim postavkama sivom bojom. Prikaz je potrebno zasebno uključiti u dijalogu vidljivosti (Visibility/Graphics-Model Categories-Site).

9. VOID

Dodan je novi parametar kod izrade familija koji predstavlja prazninu (void). Ovaj parametar kontrolira hoće li praznina smanjiti geometriju tijela. Na ovaj način, više nije potrebno izrađivati dva tijela, kako bi se ostvarila praznina.

10. ROTATE TAGS

Dodan je novi parametar familijama – Rotiraj s komponentom (Rotate With Component) za odabrane opise. Time je omogućeno lakše podešavanje opisa, za npr. ispise. Dodana je i mogućnost rotacije opisa presjeka. Dosadašnja opcija Rotate With Component preimenovana je u Rotate Text With Component. Tekst sa sada rotira zajedno s pripadajućim elementom pod kutem elemeta.

11. REVIT / INVENTOR POVEZNICA

Povezivanje Revit 3D podataka s Inventorom putem opcije AnyCAD. Kada se element promijeni u Revitu, Inventor automatski dobije obavijest o tome. 

12. DYNAMO REVIT 2.5

Instalacijom Revita 2021, automatski se instalira Dynamo Revit 2.5 kao interna aplikacija. Ažuriranje nema utjecaja na prethodne instalirane verzije. Nova verzija ima puno bolje performanse i rad s memorijom. Novih deset čvorova (nodes) koji su dostupni u kategoriji elemenata, omogućavaju nam lakši rad s Revit funkcijama (funkcija join, pin/unpin,…)

OSTALE NOVOSTI IZ STRUCTURE I MEP PODRUČJA:

– Izrada novh standarda 3D armature
– Spojevi za lučne oblike armature
– Završeci armature bez spojnica
– 3D Solid prikaz u vizualizaciji
– Podešavanje dužine lučnih završetaka
– Automatizacija prikaza montažnih elemenata
– Integrirana podrška u Dynamu za čelične spojeve
– Integrirana analiza rezultata konstrukcije
– Unaprijeđeno uređivanje čeličnih elemenata
– Izrada ukruta kod stupova i greda
– Umetanje čeličnih elemenata i u vertikalnim prikazima
– Kotiranje čeličnih ploča
– Imenovanje električnih krugova
– Jednofazne razvodne ploče
– Količine razvodnih ploča
– Odabir faza razvodnih ploča
– Popis čvorova razvodnih ploča
– MEP Worksharing unaprijeđenja
– P&ID Modeler na BIM 360 Docs
– Nove jedinice za tečenje
– MEP integracija dodatka za izradu
– MEP Analiza sustava

Minimalni sistemski zahtjevi:

Operativni sustav: Microsoft® Windows® 10 64-bit.
Procesor: Jedno ili više jezgreni Intel®, Xeon® ili i-Series procesor, ili AMD® ekvivalent sa SSE2 tehnologijom. Preporučene što veće brzine procesora. Autodesk® Revit® koristi za mnoge zadatke više procesorskih jezgri.
Memorija: 8 GB RAM
Prostor na disku: 30 GB
Rezolucija:
Minimum: 1280 x 1024
Maximum: UltraHigh (4k)
Grafička kartica:
Osnovno: Display adapter sa 24-bit color
Napredno: DirectX® 11 sa with Shader Model 5 i minimum 4GB video memorije